
 
 
 
Question:  
Can you inform me please what the process is for a referendum to take place for voters to have a say 
in the future of the Parish Council? 
 

Answer:  

In the parish sector, there is only one method of formal referendum and that is in the form of a 

parish poll. Such a poll can only be claimed at a parish meeting, i.e a meeting of the electors of the 

parish (Parish Assembly), which is convened under the Local Government Act 1972, Schedule 12, Part 

3 (III), Paragraphs 14 to 22. Local Government Act 1972. I’ve included the link if you want to read 

more Local Government Act 1972 (legislation.gov.uk). 

In terms of the process during the Parish Assembly I have bullet pointed below.  

 

• Only electors of the parish may vote at an assembly of the parish meeting. 

• Each elector can give one vote on any question and no more. 

• A question to be decided by the parish meeting shall, in the first instance, be decided by the 
majority of those present and eligible to vote. 

• In the case of an equality of votes, the person presiding at the assembly shall have a casting 
vote, in addition to any vote they may have.  

• The decision of the person presiding at the assembly as to the result of the voting shall be 
final unless a poll is demanded.  

 

As part of this process, I must advise for full transparency that the expenses of a parish poll will be 

met by the Parish Council and in turn, that means the council taxpayers of the parish of Ackworth.  

Any electors that are thinking about convening a parish meeting and calling for a poll, should be 

aware that the cost for this may run into thousands of pounds, because the format for administration 

would need to include polling stations, polling officers etc – like that of a contested election. Any 

unplanned for additional costs to the Parish Council may result in a precept increase next year to pay 

for the poll.  

It would be Wakefield Metropolitan District Council (WMDC) who would run the poll if it were 

claimed, and its subject is legitimate. It is also worth noting to you that the outcome of a parish poll 

is not binding on the Parish Council and is advisory only.  

Next steps if dissolution was called for and the poll was successful would be a Community 

Governance Review by WMDC as a parish poll alone cannot dissolve a Parish Council. This is a 

completely separate process entirely and something that can be done without a parish poll and the 

associated costs of that if the elector requested directly with WMDC following their process.  

It is always worth enquiring with WMDC if another process can be undertaken to do what the 

electorate requires (occasionally available) to prevent a parish poll as in these instances the poll 

could be a wasteful exercise.  

 

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1972/70/schedule/12

